Definition Självkänsla

Definition Självkänsla

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN SJÄLVKÄNSLA OCH SJÄLVFÖRTROENDE?

Ordlistan från källan ungdomar.se. På denna sida finns även en mängd bra fakta och filmer om självkänsla, puberteten och identitet.

Självkänsla: En inre känsla av att vara trygg i dig själv. Att du duger precis som du är även om du får kritik för något eller om andra skrattar åt dig för du gjort något galet i en viss situation.


Självbild: Hur vi uppfattar oss själva, typ att du är social/rolig/generös/känslig. Vi bygger upp en idealbild av oss själva, ett slags ryggradskänsla för vilka vi är. Är självbilden realistisk kan vi leva upp till den. Men orealistiska självbilder leder till låg självkänsla och kan ligga bakom psykiska problem och depression.
Ett vanligt problem är att vi anpassar  vår självbild efter vad som ses som bra och inne. Vi kanske skapar en bild av oss själva på Facebook och Instagram som vi inte riktigt kan leva upp till.

Självförtroende: Kan variera dag för dag och situation för situation. Självförtroende hänger mer ihop med prestation – alltså hur duktig du är på olika saker – och vad du tror att du klarar av. Som “Åh, vad jag är grym på att måla!” eller “Åh nej, inte innebandy, jag är så kass på det”. Man kan ha låg självkänsla men ändå ha ett stort självförtroende.


Självsäkerhet: En yttre attityd som du visar upp och kan faktiskt vara motsatsen till god självkänsla. Du kanske visar dig överdrivet kaxig i situationer där du känner dig osäker.